logo vierkant terra rood bg gr-groter.jp

Handgeweven design uit Portugal

Van de zomer ben ik in Portugal geweest. We hebben daar ook een boottocht gemaakt over de rivier de Mira naar Odemira. De boot had een dak van geweven stroken textiel in vrolijke kleuren, wat een mooi effect gaf in de zon. De eigenaar van de boot vertelde dat dit dak van stroken gemaakt was door de Nederlandse kunstenares/ontwerpster Helena Loermans die in Odemira woont en werkt. Daar wilde ik wel eens gaan kijken.

Het is een leuk plaatsje dat wat hoger ligt dan de rivier met smalle straatjes. Helena was in haar atelier druk aan het werk omdat in het weekend een jaarmarkt zou zijn waar allerlei kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden staan met hun producten. Ze vond het leuk dat we kwamen kijken en liet ons haar atelier en collectie zien van handgeweven shawls, parasols van gekleurde stroken textiel, en werk van het project Hempweavers wat ze samen met Marta Pokojowczyk heeft.

Helena Loermans is een gepassioneerde weefster en gebruikt alleen de beste materialen. Ze werkt op professionele houten weefgetouwen wat haar de mogelijkheid geeft om precieze texturen te maken. Ze kan hiermee ook strak of los geweven structuren maken wat goed te zien is in de mooie collectie shawls. Ook maakt ze vrolijke parasols van geweven stroken textiel uit de kleding industrie. Ze geeft ook workshops en masterclasses in haar atelier of op verzoek op andere locaties.

Onder de naam Hempweavers heeft ze samen met de Poolse kunstenares Marta Pokojowczyk een project, waarbij ze een handgeweven canvas maken van Europees hennep en linnen garen in zowel naturel als kleur. Door het canvas te creëren met hennep en linnen volgen ze de oude meesters in beide disciplines; weven en schilderen. Terwijl ze de arts and crafts traditie respecteren, verrijken ze die met unieke en complexe texturen.

De foto's zijn door mij gemaakt, tenzij anders vermeld.

Helena Loermans handwoven textiles

www.helenaloermans.com

www.helenaloermans.blogspot.com

www.facebook.com/helena.loermans

handgeweven shawl van Helena Loermans

Handgeweven shawl: helenaloermans.blogspot.nl

Het atelier van Helena Loermans in Odemira, Portugal

Atelier Helena Loermans

Helena Loermans handwoven textiles

Collectie van handgeweven shawls

Handgeweven shawl: helenaloermans.blogspot.nl

In het atelier van Helena Loermans

Project van Hempweavers

Houten weefgetouw in het atelier

De Hempweavers zijn bezig met een replica van een 16e eeuws linnen canvas

Stroken textiel op een weefgetouw waar parasols van gemaakt worden

Parasol van stroken textiel: helenaloermans.blogspot.nl

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Clean Grey
  • Pinterest Clean Grey
  • LinkedIn Clean Grey